Miřetice

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1325.Obec několik set let náležela k panství Přestavlky. Roku 1837 se zde zmiňuje pila a mlýn. Již tehdy se zde těžila žula a existovalo pět chovných rybníků. Těžba žuly, s ní související kamenictví, rybníkářství a zemědělství byly tradiční zdroje obživy miřetických. Název obce se odvozuje od zemana Miřaty, jenž měl dle legendy tvrz v blízkých lesích.Ještě v 19. století šlo o nevelkou vesnici (k roku 1830 měla 26 domů a 167 obyvatel). Po druhé světové válce byly Miřetice v souvislosti s těsnou blízkostí památníku Ležáky modernizovány; velký stavební rozmach nastal v 60. letech 20. století. Obec nemá významnější historické stavební jádro; jen při křižovatce silnic od Dubové (č. 337) a od Žumberka (č. 33775) připomíná původní náves čtveřice chalup postavených do oblouku (čp. 1, 2, 20 a 3).Původní velký Miřetický rybník zabíral prostor vedle této staré návsi; po válce však byl vysušen a na jeho místě vzniklo mj. fotbalové hřiště a řada stavebních parcel. Na místě jeho horního břehu je dnes autobusová zastávka. Přiléhá hostinec U Mrázků, další z mála dochovaných historických budov.

Části obce: Miřetice (s částmi Majlant, Holčí, Račany), Bošov, Čekov, Dachov, Dubová, Havlovice, Krupín, Švihov.

Okolí obce: Památník Ležáky – 2 km JV; pietní park připomínající válečnou tragédii

Ležácká rokle – potok Ležák mezi Ležáky a Miřeticemi v délce zhruba 1,5 km protéká skalnatou peřejnatou roklí s přírodě blízkým smíšeným lesem.

Na Perku – 2 km severně; samota se slunečními hodinami v jižním štítě.

Kovárenský rybník – rybník s přilehlou slatinnou loukou je chráněn jako přírodní památka; předmětem ochrany jsou vzácné mokřadní rostliny.

Na území obce leží několik zatopených žulových lomů (především u osad Švihov a Dubová), jež jsou využívány k rekreaci. U osady Havlovice leží tři rozsáhlé chovné rybníky Petráň, Hořička a Žďár. Na jih od obce se prostírají rozsáhlé lesy; část území spadá do CHKO Železné hory.

dětské hřiště kaplička lékárna lékař naučná stezka pošta taneční parket autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování muzeum prodejna potravin restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Pardubický kraj

Okres: Chrudim

Telefon: 469 344 187

Telefon: 469 319 292

Telefon: 724 180 900

Email: obec@miretice.cz

Web: www.miretice.cz