Smiřice

Na místě mezi dvěma rameny Labe vznikla nejdříve tvrz, která byla v 15. století přestavěna na zámek. Kolem zámku vznikla ves, která byla v roce 1659 prohlášena za město. 

Největší dominantou města je zámecká kaple Zjevení Páně, kterou v letech 1699–1711 nechal postavit Jan Josef hrabě ze Šternberka. Za stavitele je považován Kryštof Dientzenhofer, i když některé prameny hovoří o Janu Santinim. Kaple je ceněna jako stavebně velmi hodnotná barokní stavba. Její složitý konkávně-konvexně zprohýbaný půdorys má tvar mírně protáhlého osmiúhelníku. Kaple je cenná nejen architektonicky, ale i díky ojedinělému, kompaktnímu, slohově jednotnému interiéru, který od dostavby kaple nedoznal větších změn. Fresková výzdoba vyšla z ruky Jana Jakuba Stevense ze Steinfelsu. Všechny fresky jsou tematicky vázány k proroctví o Kristově příchodu – v klenbě jsou vyobrazeni Mojžíš a starozákonní proroci, v kápích a lunetách nad okny jsou Sibyly. V kupoli presbytáře je vyobrazeno Stvoření světa, v kupoli nad oratoří je to pak Bůh otec mezi Kristovými předky. Kartuše na stěnách zobrazují Příchod tří králů a Heroda mezi zákoníky. Z obrazů kapli dominuje vrcholné dílo Petra Brandla „Klanění tří králů“ (1727) umístěné na hlavním oltáři. Obraz doplňují nadživotní sochy rodičů Panny Marie sv. Jáchyma a sv. Anny od F. J. Pacáka (žáka M. B. Brauna), který je také autorem ostatních soch tvořící hlavní oltář. Z Brandlovy ruky vyšel také menší obraz sv. Blažeje (asi 1713), který je umístěn na patronátním oltáři. Na postranních oltářích jsou mezi štukové sochy světců umístěny obraz Glorifikace Jana Nepomuckého (1724) od italského malíře C. Carloneho a obraz Madony podávající růženec sv. Dominikovi (1755) od královéhradeckého malíře O. Maywalda. Na hlavním oltáři je umístěna desková malba Madony s Ježíškem od neznámého autora ze 16. století. Dřevěné lavice, kazatelna s reliéfem Mojžíše na řečništi a symbolem Božího oka, oltář Jezulátka a spodní část hlavního oltáře pocházejí z dílny řezbáře K. Devotyho. 

Zámecká kaple Zjevení Páně byla pro svoji výjimečnou architekturu prohlášena v roce 1996 za národní kulturní památku. Od 1. 1. 2006 je národní kulturní památkou i oltářní obraz P. Brandla Klanění tří králů. Od r. 2004 je kaple dějištěm velikonočního hudebního festivalu Smiřické svátky hudby (www.festival.mestosmirice.cz).

K zajímavostem ve městě nesporně patří i budova nádraží, která je jedinou nádražní budovou na území ČR, postavenou ve stylu loveckého zámečku včetně tzv. „zvířecího příkopu“.

 

kostel lékárna lékař veřejný internet autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika víceúčelové hřiště vlakové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Královéhradecký kraj

Okres: Hradec Králové

Telefon: 495 809 010

Telefon: 602 316 525

Email: podatelna@mestosmirice.cz

Email: kultura@mestosmirice.cz

Web: www.mestosmirice.cz