Lidice

Obec leží 20 km západně od Prahy a 8 km od Kladna. 

První historickou zmínkou o Lidicích lze nalézt v kronice zbraslavského opata Petra Žitavského. V kronice se uvádí, že vesnici „držel“ kolem roku 1300 bohatý pražský měšťan Pavlík. Díky rozvoji průmyslových podniků v Kladně začala vesnice žít v 2. polovině 19. století rušným, ale zároveň těžkým životem horníků a hutníků. 

Tragickou změnu připravila Lidicím okupace Československa. Osud malé vesnice, ve které žilo 503 obyvatel, se začal naplňovat 10. června 1942 několik hodin po půlnoci. Z rozkazu K. H. Franka bylo tohoto osudného dne 173 lidických mužů na zahradě Horákova statku zastřeleno. Ženy a děti byly převezeny do tělocvičny nynějšího kladenského gymnázia, kde však byly po třech dnech od sebe násilně odtrženy. Kromě dětí vybraných na poněmčení a dětí do jednoho roku byly všechny bez milosti otráveny výfukovými plyny ve speciálně upravených autech v polském vyhlazovacím táboře v Chelmnu nad Nerrem. Ženám byl přisouzen boj o život v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Kromě okamžité či pomalé likvidace v koncentračních táborech přistoupili nacisté i k likvidaci obce jako takové. Domy byly nejprve vypáleny a posléze ničeny plastickými trhavinami.  Veškeré terénní úpravy byly dokončeny v roce 1943 a po živé obci zbyla jen holá mlčící pláň. Do konce války označovaly území Lidic jen vstup zakazující nápisy. V létě 1947 byl 300 metrů od původní vesnice položen základní kámen nových Lidic. Stavba prvních lidických domů započala v květnu 1948. Zároveň došlo k úpravě pietního území včetně společného hrobu lidických mužů, stavbě památníku a muzea.

 V obci lze nalézt památný strom Lidická hrušeň, která roste u současné hlavní cesty Památníku Lidice mezi můstkem přes potok a půdorysem kostela, vedle studny. Lidická hrušeň je živoucí pomníkem válečných událostí, jelikož jako jediný ovocný strom uprostřed obce přežila vypálení Lidic 10. června 1942.

Obcí prochází cyklostezka vedoucí z obce Okoř do obce Družec. Obec je vybavena parkovišti pro osobní vozidla, a to jak v centru obce, tak i před Památníkem Lidice. Je zde několik možností na občerstvení a obchod s potravinami. 

fotbalové hřiště památný strom parkoviště pošta autobusové spojení galerie muzeum prodejna potravin restaurace

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Firmy v obci a jejim okolí


Kontakty

Kraj: Středočeský kraj

Okres: Kladno

Telefon: 312 253 083

Telefon: 321 253 063

Telefon: 312 253 680

Email: lidice@lidice-memorial.cz

Email: obec@obec-lidice.cz

Web: www.lidice-memorial.cz

Web: www.obec-lidice.cz