Hovorany

  Obec Hovorany leží v jihovýchodním cípu jižní Moravy v oblasti Moravského Slovácka, správně náležící do okresu Hodonín. Obec je dlouhá 2.445 metrů, leží v nadmořské výšce 193 m podél silnice č. 422 ve směru Čejč – Kyjov. V současné době, k 1. 1. 2018, má obec 2.157 obyvatel. 

     Obec Hovorany leží ve významné vinařské oblasti dolnomoravského úvalu s produkcí kvalitních vín. První zprávy o pěstování vinné révy nacházíme již v zakládací listině obce. Dnes je vinnou révou osázeno přes 200 ha převážně jižních svahů katastru. Během roku je v obci uspořádáno mnoho akcí s vinařskou tématikou, nejznámější je místní výstava vín nebo-li „Košt vína“. Letošní je naplánován na sobotu dne 17. března 2018. Dále jsou pořádány degustace mladých a martinských vín, málopočetných odrůd révy vinné, dny otevřených sklepů, ples vinařů a další. Jednou z poslední akcí je vždy 27. prosince na svátek sv. Jana Evangelisty „Žehnání vína“, a to za účasti farářů obou církví a za doprovodu cimbálové muziky.

     Severně od Hovoran se nachází přírodní památka Hovoranské louky o výměře 10,5 ha. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších lokalit stepních luk na Moravě. Na okraji svažitého území s významnou krajinářskou hodnotou se vyskytuje řada vzácných rostlin jako kosatec pestrý, třemdava bílá, kakost krvavý a další. Prudké svahy jsou charakteristické výskytem stepní a luční vegetace. Na luční vegetaci je vázáno značné množství různých druhů bezobratlých živočichů. Vyskytují se zde i vzácné a ohrožené druhy ptáků jako strnad luční a  zahradní, křepelka polní a vlha pestrá. Přírodní památka Hovoranské louky a Hovoransko – čejkovická ptačí oblastí jsou zařazeny do soustavy Natura 2000.      

      Lidová kultura je zde stále živá. Mezi nejznámější akce patří letní krojové hody, které se konají v obci v neděli po svátku sv. Jana Křtitele, letos vychází na neděli dne 24. června 2018. Hodům předchází stavění máje, v srpnu jeho kácení a v zimním období konání tradičního krojového plesu. I spolkový život je v Hovoranech velmi pestrý se spoustou uspořádaných společensko-kulturních akcí některým z devatenácti spolků. 

      Obec žije i sportem, má několik fotbalových, florbalových a soutěžních hasičských  mužstev včetně odpovídajícího sportovního zázemí. Je možno, po předešlé domluvě, využít i moderní tenisové kurty, nebo též sportovní střelnici. V obci je také základní a mateřská škola, pošta, zdravotní středisko, čerpací stanice a další prodejny a provozovny včetně několika penzionů. 

 

 

 

autoservis benzinová stanice dětské hřiště fitcentrum hasičský sbor chráněnná krajinná oblast kadeřnictví kosmetika kostel lékárna lékař míčové hry, sportoviště možnost lovu možnost rybolovu pěší turistika pošta sportovní hala telefon veřejný internet vinařská cyklostezka vinný sklep WC autobusové spojení cyklostezka, cykloturistika možnost ubytování pension prodejna potravin restaurace tenis víceúčelové hřiště vinařská oblast

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Hodonín

Telefon: 518 375 102

Telefon: 518 375 328

Email: podatelna@obec-hovorany.cz

Email: infokanal@obec-hovorany.cz

Web: www.obec-hovorany.cz