Černvír

Obec patří k nejstarším osadám na východním svahu Českomoravské vrchoviny. Leží v údolí řeky svratky v nadmořské výšce 316 m, 15 km jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem. První písemné zprávy o Červíru jsou z r. 1285. Obci dominují dvě historické památky : Kostel nanebevzetí Panny Marie, který patří mezi nejpozoruhodnější stavební památky v České republice. Stojí na nejužší severní části skalního ostrohu nad řekou Svratkou, obklopen úzkým podkovovitým hřbitůvkem a prostranstvím před kostelem lemovaným ze západní strany prastarými lipami. Uvnitř se nachází vzácné řezbářské práce a gotické nástěnné malby. Postaven byl pravděpodobně kolem roku 1228. Neméně významnou památkou je unikátní krytý dřevěný most přes řeku Svratku. Je dlouhý 35 m a byl postaven v roce 1718. Nosná konstrukce je doposud téměř celá z původního jedlového dřeva. V posledních letech bylo provedeno nové zastřešení dřevěným šindelem. Oslava výročí 300. let historického mostu proběhla v roce 2018 v rámci Slavností Pernštejnského Panství. Dle zachované pověsti byla v roce 1848 na počest zrušení roboty zasazena lípa, která se nachází u původní selské usedlosti č.p. 5 ve středu vesnice. Osmi obětem 1. sv. války byl v roce 1934 zbudován na vyvýšeném místě obce pomník, ne němž později přibyla jména dvou obětí 2. sv. války.

Obec vydala v roce 2018 v rámci oslavy 300 let od postavení historického dřevěného mostu pamětní mince, pivní džbány a turistické vizitky.  

Členem mikroregionů

Mikroregion Pernštejn 

dětské hřiště houbaření kostel lesní porosty míčové hry, sportoviště možnost rybolovu památný strom satelitní příjem telefon užitková voda veřejný internet autobusové spojení

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Fotogalerie

image-default

Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Brno-venkov

Telefon: 566 566 195

Web: www.cernvir.cz