Znojmo

Znojmo, druhé největší město Jihomoravského kraje, je jedinečné historické město s impozantní polohou nad řekou Dyjí. První písemná zmínka o Znojmě pochází z 11. století. V roce 1226 bylo Znojmo Přemyslem Otakarem I. povýšeno na královské město. Objevte jeho zachovalý renesanční vzhled a významné kulturní památky v čele s Rotundou sv. Kateřiny, památkou nejen českého, ale i evropského kulturního dědictví. Znojmo je srdcem Znojemské vinařské podoblasti a může se pyšnit zavedením prvního apelačního systému v České republice – vína originální certifikace VOC Znojmo. Všudypřítomné vinice a sklípky v okolí města jsou ideálním cílem milovníků Sauvignonu, Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného. Objevte kouzlo jejich nezaměnitelné kořenité chuti, plnosti a aroma, za které vděčí nejen ideálním přírodním a klimatickým podmínkám, ale i šikovnosti zdejších vinařů. Vydejte se po cyklotrasách v okolí města Znojma. Objevte nejzajímavější historické a kulturní památky města, nechte se unášet úchvatnými scenériemi Národního parku Podyjí a užijte si atmosféru úrodné krajiny, vinic a moravských sklípků s místními vinaři. Odměnou vám bude nezapomenutelný pohled na krásy Znojemska od začátku až do konce vaší cesty.

Radniční věž
Mistrná ukázka pozdně gotického stavitelství byla postavena v polovině 15. století Mikulášem se Sedlešovic jako hlavní městská hláska. Vysoká je 80 metrů, na dolní ochoz vede 162 schodů.

Znojemský hrad s rotundou sv. Kateřiny
Původně sídlo moravských knížat z rodu Přemyslovců, založené na konci 11. století, později markraběcí a královský hrad a citadela. Reprezentativní hradní kaple, románská rotunda sv. Kateřiny, je nejstarší stojící stavbou ve městě. Unikátní fresky v interiéru rotundy kromě církevních motivů zobrazují přemyslovská knížata včetně bájného zakladatele Přemysla Oráče. Na troskách hradního paláce byl po roce 1710 pány z Deblína vybudován barokní zámek.

Hradební opevnění

Opevnění města začalo být budováno již při založení města Znojma před rokem 1226. Z této doby pochází vnitřní příkop a vnitřní hradební pás s obrannými věžemi. V průběhu následujících staletí bylo opevnění rozšiřováno o další hradební zdi. Znojmo bylo svojí polohou na moravsko-rakouské hranici nejlépe fortifikovaným městem mezi Vídní a Prahou. V 17. a 18. století se však změnil styl válčení a středověké hradby již pokroku ve vývoji nedostačovaly. Po napoleonských válkách vedení města postupně přikročilo k demolicím bran a odprodeji do soukromých rukou. Na vnějším pásu opevnění kolem města byly založeny aleje (dnes Městský park). Větší část opevnění se však dochovala a vybrané úseky hradeb a obranné věže je možné navštívit v rámci prohlídkové trasy s průvodcem. Ze všech věží je krásný výhled na město a jeho okolí.

Děkanský chrám sv. Mikuláše
Velkolepou gotickou novostavbu hlavního městského farního kostela založil v roce 1338 tehdy mladý moravský markrabě Karel, pozdější slavný císař a král. Interiér byl nově zařízen v barokní epoše, pozoruhodná je kazatelna ve tvaru zeměkoule či zázračná soška Panny Marie Chlebové. Věž kostela byla dostavěna až roku 1848, stojí netradičně na východní straně chrámu.

Vlkova věž
Vlkova či Vlčí věž byla hlavní obrannou věží v systému tzv. Dolní brány, kudy z města vycházela cesta směrem na Vídeň. Věž je gotického stáří, měří 32 metrů a na vyhlídkový ochoz ve výšce 22 metrů vede 123 schodů. Od roku 2013 se zde nachází informační centrum VOC Znojmo.

Premonstrátský klášter v Louce
Založen roku 1190 českým knížetem Konrádem Otou Znojemským. Krypta klášterní baziliky patří k neznamenitějším ukázkám románského slohu na Moravě. Roku 1425 klášter vypálili husité z Čech. Po roce 1850 sloužil klášter jako armádní kasárna.

Expozice pivovarnictví

Nachází se v nejzajímavější budově areálu bývalého pivovaru – varně. Její technologické zařízení z roku 1930 vyrobené ve Škodových zádech v Plzni tvoří jádro expozice a bylo v roce 2010 prohlášeno kulturní památkou.


 

kino klášter kostel krytý bazén sportovní hala veřejný internet vinařská cyklostezka vinný sklep zimní stadion cyklostezka, cykloturistika hotel hrad informace možnost koupání muzeum vinařská oblast

Kalendář akcí

Aktuálně se v obci nekoná žádná akce. Zvolte si jiný den.

Video prohlídky

Firmy v obci a jejim okolí










Kontakty

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres: Znojmo

Telefon: 515 222 552

Email: tic@znojemskabeseda.cz

Web: www.znojemskabeseda.cz